V čase silného výskytu peľov, by mali ľudia tápený sennou nádchou, alkoholické nápoje vynechať alebo aspoň minimalizovať na minimum.
Na túto skutočnosť upozorňujú nemeckí pneumológ -ovia (pľúcny lekár). Prostredníctvom alkoholu sa zhoršujú symptómy sennej nádchy. Dôvod by mohla vysvetliť štúdia: Pri výrobe alkoholu ako pivo, tvrdý alkohol a víno sa v rámci procesu kvasenia kvasníc a baktérií tvorí histamín. Túto signalizačnú substanciu uvoľňuje ľudský organizmus pri alergickej reakcii. Pridá sa prostredníctvom konzumu alkoholu ďalší, znásobia sa alergické prejavy. Množstvo histamínu v organizme zvyšuje aj konzumácia potravín, ktoré sa k vínu podávajú – napríklad údeniny, ryby, korenené jedlá. Alergikom vo víne neprospieva ani prítomnosť sulfidov, ktoré sa používajú ako konzervačné látky.
Klienti metabolic balance®, si môžu takýto zoznam potravín vyžiadať. Zoznam obsahuje okrem potravín obsahujúcich histamín a podporujúcich produkciu histamínu aj zoznam potravín ktoré enzým DAO (diaminoxidázu) blokujú. Práve v tomto čase by sa mali taktiež vylúčiť základné alergény a to kravské mlieko a pšenica a produkty z nich.
Ďalšie štúdie poukazujú na fakt, že vďaka pravidelnému konzumu vína sa môže celoročná alebo sezónna alergia vyvinúť. Popri dlhodobej abstinencii pneumológovia odporúčajú taktiež verejné kúpaliská zďaleka obchádzať. Chlór napáda nielen pokožku, ale dráždi aj dýchacie cesty, čo môže viesť ku kašľu a k ťažkostiam s dýchaním.