Ingrediencie:
1/2 bio citrónu / 1 porcia lososa / soľ / čierne korenie / nasekaných byliniek (petržlenová vňať, majorán, tymian) 75 ml zeleninového vývaru / 1 porcia zeleniny (petržlen, topinambura)
Postup:
- Citrón umyjeme. Nastrúhame šupku tak aby sa nepoškodil samotný citrón. Šťavu vytlačíme.
- Rybu umyjeme v studenej vode, osušíme v papierovej utierke, osolíme a okoreníme a polejeme citrónovou šťavou.
- Rúru na pečenie predhrejeme na 175°C.
- Rybu položíme na fóliu na pečenie, zalejeme vývarom a bylinkami. Pečieme cca 15 minút. Časť byliniek necháme na záverečnú posýpku.
- Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Okoreníme a osolíme. Dusíme na pare cca 10-12 minút
- Zeleninu rozmixujeme na pyré (lepší je metličkový mixér ako ponorný). Pyré servírujeme na tanier a naň lososovú filetu, ktorú posypeme odloženými čerstvými bylinkami.