Koľko druhov sekundárnych rastlinných látok nám príroda ponúka, ešte nie ne vybádané. Účinnosť doteraz známych cca 10.000 druhov je však zdravie podporujúce.
Sekundárne rastlinné látky sa v rastlinách netvoria v prvej línií pre ich rast, ale ako ochrana pred UV- žiarením, škodcami či pred chorobami alebo pre tvorbu farby. Tieto bioaktívne látky sú tvorené rastlinami v patrnom množstve ale ich účinok sa rovná liečivu, ktoré vytvorila príroda. Ku najznámejším patria karotenoidy, ktoré sa vyskytujú v žlto-oranžovom ovocí a zelenine ako mrkva, marhuľa, ale aj v listovej zelenine ako špenát a kel kučeravý. Glukozinoláty dodávajú kelovým druhom ako aj chrenu, žeruche a horčici ich špecifickú štipľavú či korenistú chuť. Fytosteroly – ktorých štruktúra sa podobá cholesterolu – napr. v slnečnicových jadierkach, sezamových semienkach a sójových bôboch.
Polyfenoly a flavonoidy ako triesloviny prepožičiavajú mnohým rastlinám ich horkú chuť alebo prispievajú k sfarbeniu určitých druhov ovocia ako čerešne, marhule a bobuľovité ovocie. Saponíny sú horké látky – vyskytujú sa v sóji, hrachu, fazule a v špenáte, v rozmaríne a v šalvii. Sulfidy sa vyskytujú hlavne v cibuli, v cesnaku a v póre.
Malé multitalenty
Spočiatku sa pre človeka sekundárne rastlinné látky považovali za jedovaté, až kým vedci nepotvrdili nasledovné vlastnosti:
Sulfidy pôsobia antibakteriálne, majú teda schopnosť odvrátiť rad patogénov.
Karotenoidy, sulfidy, glukozinoláty a saponíny – týmto látkam sa pripisuje antikarcinogénny účinok, teda predchádzajú rakovinovým ochoreniam.
Karotenoidy znižujú hladinu cholesterolu ako aj riziko srdcového infarktu a sú považované za antioxidanty čo znamená že napomáhajú v boji s kyslíkovými-voľnými radikálmi.
Rovnako ako aj saponíny sú imunomodulačné teda posilňujú imunitný systém.
Fytosteroly zabezpečujú nízku hladinu cholesterolu a bránia rakovine hrubého čreva.
Polyfenolom a flavonoidom sa pripisuje takmer celý známy rozsah zdravotných výhod na ľudský organizmus.
V zdravej a pestrej strave prijímame cca 1,5 g druhotných rastlinných látok prirodzeným spôsobom, vegetariáni prijímajú približne dvojnásobné množstvo
Sekundárne rastlinné látky posilňujú imunitný systém, chránia pred voľnými radikálmi zabíjajú patogény a oveľa viac. Na rozdiel od primárnych rastlinných látok (sacharidy, tuky, bielkoviny, vitamíny, minerály) nemajú sekundárne rastlinné látky nutričné vlastnosti pre ľudský organizmus.
Zosumarizované sa v literatúre používajú nasledovné vlastnosti sekundárnych rastlinných látok:
- antikarcinogénne účinky (antagonisti vzniku rakoviny)
- antioxidačný účinok (zabraňuje poškodeniu voľnými radikálmi)
- antimikrobiálna aktivita (pôsobia efektívne proti mikroorganizmom)
- imunomodulačné (ovplyvňujúce imunitný systém)
- ovplyvňovanie krvného tlaku
- vplyv na hladinu cukru v krvi
- podporuje zažívacie
- protizápalový účinok
- antitrombotický účinok (antagonisti pri tvorbe krvných zrazenín)
- zníženie hladiny cholesterolu