Stravovanie podľa metabolic balance® odporúča jesť výlučne celozrnný ražný chlieb! Tí čo sa podľa metabolic balance stravujete, ste si pozitíva celozrnného ražného chleba vyskúšali v praxi na vlasnej koži. Avšak trošku teórie prispeje ku Vašej kompetencii.
Náš metabolizmus potrebuje u celozrnného ražného chleba veľa času kým zo škrobu (polysacharidu v ňom obsiahnutom) získa hroznový cukor/ glukózu, na základe čoho sa hladina hormónu inzulínu zvyšuje len veľmi pomaly. Teda práve naopak ako je tomu u „rýchlych sacharidov“, ktoré spôsobujú výrazné výkyvy hladiny inzulínu čo následne spôsobuje rýchly hlad = krátku dobu sýtosti. Taktiež je stimulovaný metabolizmus sacharidov a metabolizmus tukov je blokovaný.
Celozrnný ražný chlieb nasýti oveľa lepšie ako iné chleby a zároveň obsahuje viac balastných látok
VHODNÉ SÚ:
Celozrnný ražný chlieb – obsahuje ražnú múku, ražný šrot a šupky
Celozrnný ražný chlieb s podielom ražného šrotu – skladá sa prevažne z hrubo namletého ražného šrotu
Celozrnný ražný – Knäckebrot
NEVHODNÉ SÚ:
Miešaný ražný chlieb (napr. Ražno-pšeničný chlieb)
Celozrnný chlieb
Puppernickel – vo väčšine je pridaná melasa alebo iný sirup, ktorý mu dáva typickú tmavú farbu a sladkú chuť. Aj tie ktoré sú bez pridaného cukru a obsahujú ražnú múku vhodné nie sú, pretože prostredníctvom procesu pečenia sa tu tvoria vlastné cukry….
Čo je kvások?
Kvások je kvasiace cesto, ktorý pôsobí ako prírodný kypriaci prostriedok.
Pečenie s kváskom vyžaduje zručnosti, skúsenosti a čas, čo viedlo k tomu, že sa dnes už takmer nepoužíva. Kvások je často len doplnkovou ingredienciou ku kvasnicovým chlebom.
Prečo kvások a nie kvasnice?
1. Za pomoci kvásku a jeho dlhého procesu kvasenia, je zrno lepšie „otvorené“ a kyselina fytinová môže byť odbúraná….je taktiež upodozrievaná, že viaže na seba minerály, ktoré potom nie sú prístupné pre organizmus ….Skrátka, chlieb je lepšie stráviteľný a zdravší
2. Raž potrebuje dlhú dobu aby bol „pripravený“ na pečenie a dlhá doba kvasenia kvásku mu to umožňuje
3. Predlžuje sa ním doba čerstvosti a rastie protiplesňová ochrana
4. Tvoria sa chuťové a aromatické látky.